Przepis na pyszne i szybkie danie! I dosyć małokaloryczne! Makaron kojarzy się z ciężkim i niedietetycznym jedzeniem. Ale nie musi tak być! Kaloryczność potraw z makaronem wynika w głównej mierze z tłustych sosów. A dzisiejszy makaron podany jest w towarzystwie sosu sojowego z dodatkami! Smacznego!
Składniki:
(3 porcje/20 min)
- 100g makaronu chow mein (dostępny np. w Auchan)
- 250g kurczaka (pierś)
- odrobina mąki pszennej
- odrobina oleju
- cebula
- 300g brokuła
- czerwona papryka
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki groszku zielonego
- SOS: 4 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z limonki, 2 łyżki wody, ząbek czosnku, pół łyżki cukry trzcinowego
KROK 1:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją (2-3 min w gotowanej wodzie), odcedzić, przelać zimną wodą. Pokroić w kostkę cebulę.
KROK 2:
Kurczaka pokroić w średnią kostkę, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki. Wrzucić na gorący olej i smażyć chwilę, następnie dodać pokrojoną cebulę, smażyć do jej zeszklenia.
KROK 3:
Na patelnię wrzucić paprykę i smażyć do jej zmięknięcia, dodać kukurydzę, groszek i brokuła (wcześniej go ugotować jeśli używamy mrożonego; jeśli świeżego dodajemy bezpośrednio i smażymy aż zmięknie).
KROK 4:
Na patelnię dodajemy makaron i smażymy ok. 3 minuty, zalewamy zmieszanymi składnikami sosu i mieszając smażymy kolejne 3 minutki. GOTOWE 🙂